Румяна

 НАУЧНО СЪОБЩЕНИЕ

Уникална раменна протеза е изготвена за първи път в България от Лаборатория за атипично протезиране гр. Горна Оряховица

Част I

Начална фаза

Място на прегледа на експертизата: „УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ”, ПЛЕВЕН.

АНАМНЕЗА: Страданието датира от 22.12.2016, деня на постъпване, когато при ПТП пациентката получава тотална ампутация на десен горен крайник. След комплексен преглед е насочена в централен операционен блок и интердисциплинарен екип извършва хирургична обработка.

ОБЕКТИВНА НАХОДКА:

Висока травматична ампутация на десен горен крайник. Раната е силно замърсена с косми, асфалт, почва, стъкла. Кожните ръбове са неравни, охлузени и умерено кървящи. В дълбочина се установява лезия на артерия субклавия, клампирана с инструмент в СПО гр. Ловеч. От хумералната кост се установява наличие на малка част (около 2см) от проксимален хумерус, която е авитална.

Травмираната глава е обработена под обща анастезия, раната на горния крайник и част от туловището са обработени при липсваща част кожата с размери 10х12 см, както и подлежащите тъкани. Зашита е кожата, но се образува дефект с размери 10х5 см, впоследствие компенсиран с няколко хирургични операции.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Пациентката Румяна Г. се нуждае от атипична раменна протеза на десния горен крайник.

 

Част II

Съществуват три типа протезиране – типично (стандартни части и конструкции), сложно (използват се модифицирани елементи) и атипично (всичко се проектира и изработва в единичен екземпляр). Случаят с  Румяна Г. попада в последния тип.

Бяха решени уникални биотехнически задачи:

Възстановени теглови и козметични функции, осигурено е отваряне/затваряне на механичната китка чрез редуцирана тяга от активния ход на лява и дясна лопатки и адаптирана опора върху травматичния релефна дясното рамо с ремъчно закрепване от комбиниран тип, обхващащо здравото рамо и туловището.

Пациентът е обучен да ползва протезата и в един непродължителен период на адаптация ще може максимално да използва манипулативните възможности на протезата в пълен обем. От биомеханична гледна точка е консервирана сколиозната деформация на гръбначния стълб с възстановяване на балансното тегло на ампутирания крайник чрез теглото на протезата.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

  1. В България съществува възможност хора с увреждания да получат протезна помощ от най-сложен и атипичен характер в Лабораторията за атипично протезиране
  2. В страната втора година приемат различни пациенти световно известните специалисти по бионика и протезиране:
  • Евгени Петков Дюкенджиев, хабилитиран доктор на технически науки по биомеханика, професор по протезиране РТУ, действителен чуждестранен член АТН Русия, member ISPO, Member American Association for Science and Tehnology.  Председател на Българска Асоциация на Протезистите, Ортезистите и Ортопедистите.
  • Татяна Едуардовна Дюкенджиева, д-р т.н. по бионика и протезиране, доцент РТУ , член на ISPO

P.S. Пациентката е дала писмено съгласие за публикуване на настоящия материал и илюстрации.

Румяна 1 Румяна 2

Оригиналът на съобщението можете да разгледате тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.