Еля

 

НАУЧНО СЪОБЩЕНИЕ

Уникален детски протезен комплекс е изготвен за първи път в България

от Лаборатория за атипично протезиране гр. Горна Оряховица

9 годишно Дете без ръце и крака ходи и пише само!

09.04.2018 – ръце предадени за ползване

08.07.2018 – крака предадени за ползване

Част I

Начална фаза

Място на прегледа на експертизата: МОБАЛ „Свети Иван Рилски – Разград“ АД

ЛКК – Специализирана комисия по ортопедия и травматология

АНАМНЕЗА: Дете родено с надлъжни редукционни дефекти на двата горни и долни крайника. Освидетелствана от ТЕЛК – 100 процента с чужда помощ.

ОБЕКТИВНА НАХОДКА:

Локален статус: Вродена липса на горни крайници – предмишница, китка и длан двустранно. Вродена липса на долни крайници – подбедрица, глезен и ходило двустранно. Ъглометрии не са извършени поради липса на крайниците.

ВОДЕЩА ДИАГНОЗА И ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ:

Вродена липса на предмишница и китка. Вродена липса на подбедрица и стъпало.

Заключение:
Нуждае се от:

 1. модулна надлакетна козметична протеза за горен крайник – 2 бр. по т.1в от Приложение №7 към чл. 40, ал.1 на ППЗИХУ – за компенсиране на дефицита.

Заключение:
Нуждае се от:

 1. Бедрена модулна протеза с коляно с ключ и стъпало с движение – лява по т.1.33 чл. 40, ал.1 на ППЗИХУ – за компенсиране на дефицита
 2. Бедрена модулна протеза с коляно с ключ и стъпало с движение – дясна по т.1.33 чл. 40, ал.1 на ППЗИХУ – за компенсиране на дефицита
 3. Тутор за тазобедрена става – ляв по т.2.18 чл. 40, ал.1 на ППЗИХУ – за компенсиране на дефицита
 4. Тутор за тазобедрена става – десен по т.2.18 чл. 40, ал.1 на ППЗИХУ – за компенсиране на дефицита

 

Коментар

Горни крайници ППЗИХУ в прил. 7 включва само козметични протези. За дадения пациент това осигурява външен ефект (да не са празни ръкавите). Реално пациента се нуждае от функционални китки, задвижване с мускулна тяга от рамената. Но цената им е два пъти по-голяма от лимита, който държавата осигурява. Семейството е многодетно, социално слабо и не може да осигури средства.

Долни крайници В раздела „ОБЕКТИВНА НАХОДКА“ не е отразено 100% състоянието на пациента, защото формулировката не е включена в ППЗИХУ прил. 7. Реално пациента е с вродена двустранна дезартикулация на тазобедрените стави, т.н. въобще няма даже сегмент от долните крайници. Но даже и с този съществен пропуск лимитната финансова помощ е наполовина по-малка от реалната цена.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 1. ППЗИХУ Прил. 7 не съответства на реалната медицинска диагноза, с която пациента постъпи на протезиране.
 2. Лимитите по Прил. 7 за протези са далеч по-ниски от реалните стойности на изделието. С други думи, държавата принуждава пациента д а доплаща до 50% от стойността на изделията и твърдението за безплатна помощ е мит.
 3. Пациент от социално слабо семейство, с 100% увреждания е обречен на доживотно обездвижване, ускорени вторични заболявания и скъсен жизнен период.

Част II

 

Съществуват три типа протезиране – типично (стандартни части и конструкции), сложно (използват се модифицирани елементи) и атипично (всичко се проектира и изработва в единичен екземпляр). Случаят с  9г. момиче попада в последния тип.

Бяха решени уникални технически задачи:

 • Приемник на тазовата кошница с клапан за чукана, на коремната и тазовата област, където са съсредоточени големи маси от меки тъкани и отделителни системи
 • Шарнирно закрепване с ключ на протезите – крака, за да може пациента не само да ходи, а и да сяда
 • Изключително сложна схема за монтаж, осигуряваща подкосоустойчивост в статично състояние и възможност за синусуидално движение на общия масов център на тялото в хоризонталната равнина.

Детето и майката преминаха курс на обучение за ползване на протезния комплекс. Пациентката е щастлива да види света от горе и много бързо (часове наред) се радва на новия живот.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 1. В България съществува възможност за деца и юноши с увреждания да получат протезна помощ от най-сложен и атипичен характер в Лабораторията за атипично протезиране
 2. В страната втора година приемат малки пациенти световно известните специалисти по бионика и протезиране:
 • Евгени Петков Дюкенджиев, хабилитиран доктор на технически науки по биомеханика, професор по протезиране РТУ, действителен чуждестранен член АТН Русия, member ISPO, Member American Association for Science and Tehnology.  Председател на Българска Асоциация на Протезистите, Ортезистите и Ортопедистите.
 • Татяна Едуардовна Дюкенджиева, д-р т.н. по бионика и протезиране, доцент РТУ , член на ISPO

P.S. Пациентката и родителите й изказват огромна благодарност на:

 • г-н Ердинч Хасанов заместник кмет на Община Разград, без когото нямаше да се случат тези уникални процеси, дарили нов живот на Еля
 • На проф. Евгени Дюкенджиев и Татяна Дюкенджиева, че след отказите на много фирми у нас и в чужбина приеха предизвикателството и сътвориха чудо
 • На ЕООД „ЛАП“ , която дарителски осигури ресурси за изработване на чудо-протезния комплекс

Забележка: Семейство на Еля е дало писмено съгласие за публикуване на настоящия материал и илюстрации.

Еля 1 Еля 2 Еля 3

Оригиналът на съобщението можете да разгледате тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.